Heeft u vragen?
In natte ruimtes is een juist afschot essentieel om het product juist en veilig af te voeren.
Bij vloeren in de voedingsmiddelenindustrie is het tevens van belang dat er geen plassen blijven staan op de vloer welke door bacteriegroei een gevaar kunnen vormen voor de voedselveiligheid.
Er dient tevens rekening gehouden te worden met het afwateringssyteem, welke putten en goten worden er gebruikt en/of voorgeschreven en welke belasting dienen deze te kunnen weerstaan. Een palletwagen met kleine wieltjes kan een grotere belasting veroorzaken dan een heftruck met grote wielen welke een betere spreiding van het gewicht heeft.
Een ander belangrijk aspect is de uiteindelijke afwerkvloer. Deze dient uiteraard niet weg te vloeien op de afschotvloer. Een goede afstemming van goten, afschotvloer en de uiteindelijke afwerkvloer is dus van cruciaal belang.
In de meeste situaties wordt een minimaal afschot van 1% gehanteerd.
Dit wil zeggen dat de vloer op iedere lengte meter 1 cm afloopt.
Een kleiner afschot dan 1% geeft een groot risico op plasvorming.
Een groter afschot is afhankelijk van de afwerkvloer mogelijk, wel moet in acht worden genomen dat een groter afschot vaak als onaangenaam wordt ervaren om op te werken en tevens gezondheidsklachten kan veroorzaken.
Wij helpen u graag bij het bepalen van een afschotplan met de juiste goten, putten en aanrijbeveiligingen. Stel uw vraag of neem direct contact met ons op 038-7858119
De RVS zelflossende sleufgoot is dusdanig ontworpen dat deze naast afschot ook een verbreding van lichaam kent naarmate de goot dieper wordt. Hierdoor zijn geen verstoppingen mogelijk in de goot. Daarnaast is de RVS sleufgoot dusdanig ontworpen dat deze volledig visueel te inspecteren en ook volledig reinigbaar is met een stoomcleaner.
De sleufgoot kent diverse varianten, waardoor deze goot in iedere sector optimaal afvoert. Sleufgoten of spleetgoten worden veelal toegepast in ruimten waar geringe tot normale hoeveelheden water ineens worden geloosd. Sleufgoten worden klantspecifiek en op maat geproduceerd, waarbij getracht wordt zoveel mogelijk binnen de standaard breedten en diepten te werken. Sleufgoten kunnen worden voorzien van hoekstukken en T-stukken. Sleufgoten kunnen worden geleverd met ieder gewenst afschotpercentage, waarbij de bepaling van het afschotpercentage afhangt van het standaard afschot (door opdrachtgever bepaald), de maximale inbouwdiepte en het af te voeren medium (samenstelling, soort, hoeveelheid, etc.)
Bakgoten of roostergoten worden veelal toegepast in ruimten waar grote hoeveelheden water ineens worden geloosd of op locaties waar grote hoeveelheden (grove) vervuilingen opgevangen dienen te worden.
Bakgoten worden klantspecifiek en op maat geproduceerd, waarbij getracht wordt zoveel mogelijk binnen de standaard breedten te werken. Bakgoten kunnen worden voorzien van hygiënisch gelaste hoek- en T-stukken.
Uitvoering
Bakgoten kunnen worden uitgevoerd met aangelaste buiseinden, aangelaste afvoerputten of met geïntegreerde afvoerputten. Geïntegreerde afvoerputten worden opgenomen in de gootbodem, hierdoor vormt de gootafdekking één geheel. Aan de toepassing van geïntegreerde afvoerputten zijn minimale breedtematen verbonden, waarbij de gootbreedte afhangt van de toe te passen afvoerput. Alle bakgoten worden standaard uitgevoerd met betonankers en stelstrippen en randvulling. De standaard finish bij bakgoten is glasparel gestraald, maar kan desgewenst worden aangepast. Voor keramische tegelvloeren (zuurbestendige tegelvloeren) worden de gootranden veelal gevuld met een enkele of dubbele kokervulling, dit in verband met de aanhechting van de dilatatievoegen. Bakgoten kunnen worden geleverd met ieder gewenst afschotpercentage, waarbij de bepaling van het afschotpercentage afhangt van, het standaard afschot (door opdrachtgever bepaald), de maximale inbouwdiepte en het af te voeren medium (samenstelling, soort, hoeveelheid, etc.)
Voor alle goten, putten, aanrijbeveiligingen en stootranden maken wij gebruik van RVS producten van de hoogste kwaliteit geleverd door Sandstra rvs.
RVS renovatieputten, inspectieputten, gasdichte putten, vloeistofdichte putten, rooster putten en telescopische putten, de mogelijkheden omtrent RVS putten zijn eindeloos.
Putten vormen samen met de goten 1 geheel en worden volledig afhankelijk van de belasting en situatie op maat gemaakt in de hoogste kwaliteit. Kwaliteit die staat voor jarenlang probleemloos intensief gebruik.
In verkeersruimtes waar de kans op het beschadigen van deuren, dagkanten of machines reëel aanwezig is, te denken aan productieruimten, expeditieruimten, koelcellen, etc. biedt de roestvaststalen stootrand van RVS de uitkomst.
De stootranden zijn mede door de food-safe vormgeving volledig HACCP verantwoord. Daarnaast zijn alle lengtedelingen, hoekstukken en eindplaten geheel afgelast, teneinde een schone, gladde, hygiënische en blijvend vloeistofdichte verbinding te garanderen.
Met name in de natte industrie (zuivel, vis- en vleesverwerking) is het aan te raden de vloeistofdicht gelaste rvs stootranden toe te passen voor een onderhoudsvrije wandbescherming. De stootrandprofielen zijn naast de 100% vochtkering ook ongevoelig voor opname van geuren en aantasting door reinigingsmiddelen. De gezette stootrandprofielen zijn leverbaar in diverse uitvoeringen, afgestemd op nagenoeg iedere afwerkvloer. De bovenzijde van het profiel is afgeschuind onder een hoek van minimaal 30º, teneinde een hygiënische overgang tussen wand en vloer tot stand te brengen. Aan de onderzijde kunnen de stootranden worden uitgevoerd met diverse afwerkingen, waardoor iedere afwerkvloer probleemloos kan worden aangesloten op de profielen.
In verkeersruimten waar de kans op het beschadigen van deuren, dagkanten of machines reëel aanwezig is. Te denken aan productieruimte, expeditieruimten, koelcellen, etc. biedt de roestvaststalen stootpaal van RVS de uitkomst.
De stootpalen van RVS zijn volledig HACCP verantwoord en worden uitgevoerd met een bolle afdekkap, volledig afgelast. De stootpalen zijn in drie varianten leverbaar, te weten;
Daarnaast kan worden gekozen uit een holle of met beton gevulde stootpaal.
* Bij betonvulling is de opname van de kinetische energie verminderd, waardoor de kans op schade aan de constructievloer vergroot wordt. Bij inbouw stootpalen zal de overdracht van deze energie de grootste schade aanrichten.
*Bij voedingsmiddelen verwerkende bedrijven waar de productie na een natte reiniging langdurig op hoge temperaturen worden gedroogd, zal de lucht in een holle stootpaal uitzetten. Tijdens het afkoelen krimpt de lucht en kan eventueel achtergebleven condens via onvoorziene onvolkomenheden in een las in de paal worden gezogen.