Heeft u vragen?
In de foodindustrie staan hygiëne en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Of het nu gaat om pluimveebedrijven, bakkerijen, visverwerkers of zuivelfabrieken: de voedselveiligheid en gezondheid van mens en dier mogen geen enkel moment in gevaar komen. Scherpe voorzorgsmaatregelen zijn nodig, te beginnen bij de basis: de juiste vloer voorkomt uitbraken van bacteriën, is gemakkelijk te reinigen en zorgt ervoor dat medewerkers zelfs bij extreme temperaturen en natte omstandigheden veilig hun werk kunnen doen.
Een virusuitbraak kan enorme consequenties hebben in de pluimvee-industrie. Dat bleek dit jaar maar weer eens. Pluimveebedrijven wereldwijd – van Bulgarije tot Egypte en van Iran tot Taiwan – werden getroffen door de vogelgriep. Duizenden dieren moesten worden geruimd met grote financiële schade tot gevolg. Behalve de vogelgriep heeft de pluimvee-industrie te maken met veel meer bedreigingen, waaronder Salmonella, Candida, Listeria en Staphylococcus. Allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen om uitbraken van virussen, bacteriën, gisten en schimmels te voorkomen. Van hygiëneprotocollen en douchevoorschriften tot het dagelijks chemisch reinigen van ruimtes en machines. Een strikte hygiëne is niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn en de voedselveiligheid, maar uiteraard ook voor de gezondheid van de medewerkers.
Ook in de bakkerij-industrie gelden strenge eisen op het gebied van hygiëne. Van de scherpe regels en richtlijnen van de HACCP tot voorschriften die voortvloeien uit de Amerikaanse Food Safety Modernization Act. Elk bedrijf moet gefocust zijn op het borgen van de voedselveiligheid. Nu heerst er in iedere bakkerij een microbiologisch klimaat waarin onder andere schimmels goed kunnen gedijen, helemaal als er vochthoudende ingrediënten worden gebruikt. Om elk besmettingsgevaar weg te nemen, moeten bakkerijen voortdurend worden schoongehouden. Het oude excuus dat veel producten uiteindelijk de oven in gaan, geldt allang niet meer: de hoge temperaturen reduceren weliswaar het aantal bacteriën, maar elimineren ze niet. De dagelijkse schoonmaak is ook van belang voor de veiligheid en de gezondheid van medewerkers. Met meel, graan, water op de vloer zit een ongeluk immers in een klein hoekje. Bovendien is meelstof een allergene stof die het bekende bakkerseczeem veroorzaakt. Een hygiënische bakkerij is daarom een gezonde bakkerij.
De seafood-industrie bestaat weliswaar uit een breed scala aan bedrijven en toeleveranciers, toch is er een gemene deler: de extreme eisen op het gebied van hygiëne, kwaliteit en voedselveiligheid. HACCP, BRC Food, GLOBALG.A.P., IFS Food Standard, ISO 22000 Food Safety: er gelden tal van regels, voorschriften en certificaten. De impact van incidenten kan enorm zijn, op de voedselveiligheid, maar ook op het seafoodbedrijf zelf. Een uitbraak van bacteriën betekent dat de productie stil komt te liggen met omzetverlies als resultaat. Ook in de seafood-industrie wordt daarom dagelijks gereinigd met chemicaliën en hogedrukspuit. Dat geldt zeker voor de visverwerkende bedrijven: bij het schoonmaken, snijden en fileren van vis valt nu eenmaal van alles op de vloer. Ook hier geldt: een schone werkomgeving is niet alleen van belang voor de voedselveiligheid, maar natuurlijk ook voor de veiligheid van de mens.
Dan de zuivelindustrie. Die moet zo’n beetje aan dezelfde hygiëne-eisen voldoen als de farmaceutische industrie. Ga er maar aan staan. De voorschriften van instanties als de British Retail Consortium (BRC), de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) en de Food Safety System Certification (FSSC 22000) liegen er dan ook niet om. Ook in de zuivelindustrie mag ophoping van vuil en bacterievorming daarom geen enkele kans krijgen. Naast hygiëne is ook veiligheid van levensbelang. In de zuivelindustrie loert namelijk het gevaar van explosies als gevolg van Electrostatic Discharge (ESD). Stof van melkpoeder biomstandigheden tot explosieve reacties leiden. Met desastreuse gevolgen: elektronische apparatuur wordt uitgeschakeld en het bedrijf valt stil. Tel uit je verlies. Elektrisch geleidende vloeren zijn bijvoorbeeld om die reden onmisbaar voor een veilige zuivelfabriek.
Optimale hygiëne en veiligheid begint bij de basis: de vloer. Voor elke sector van de foodindustrie geldt: een hygiënische vloer is een naadloze, poriëndichte vloer. Elk gat en elke scheur kan immers leiden tot vuil- en bacterievorming. Ook de overgang van vloeren naar bijvoorbeeld wanden en afvoerputten moet om dezelfde reden naadloos zijn. Om gaten en scheuren in de vloer te voorkomen, zijn slijtvastheid en duurzaamheid bovendien belangrijke voorwaarden. Machines en druk verkeer van transportmiddelen vormen een zware belasting. Ook zuren – met name caustic soda, salpeterzuur en melkzuur – kunnen een vloer snel aantasten. Kortom, een vloer moet tegen een stootje kunnen en geschikt zijn voor minstens 20 jaar intensief gebruik. Een ander voordeel van naadloze vloeren is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dat wil zeggen: zolang ze bestand zijn tegen het dagelijks gebruik van hogedrukspuit en chemicaliën. Dat brengt ons meteen bij het onderwerp veiligheid. Door water en chemicaliën, maar ook door ingrediënten en dierlijke resten kan een vloer zo glad worden als een ijsbaan. Een stroeve, antislip toplaag sluit de risico’s van uitglijden en vallen volledig uit.
Alles bij elkaar een lange lijst van eisen. Om erachter te komen welke vloer het beste werkt in de pluimvee-, bakkerij-, seafood- en zuivelindustrie, focust Refloor zich op deze specifieke foodsegmenten. Intensief samenwerken met foodbedrijven en voortdurend innoveren hebben vloersystemen opgeleverd die voldoen aan de strengste richtlijnen op het gebied van hygiëne en veiligheid. De vloeren van Refloor dragen bij aan een continue productieproces. Productiestops als gevolg van bijvoorbeeld een uitbraak van bacteriën zijn hiermee uit te sluiten. Het geheim zit hem allereerst in het materiaal zelf: leg het onder de microscoop en je ontdekt dat het volledig poriëndicht is.
Bacteriën krijgen zo geen enkele kans om zich te nestelen in de vloer. De vloeren van Refloor worden bovendien naadloos aangebracht. Dat geldt ook voor de aansluiting op wanden, plinten, roosters, afvoerputten en goten. Elk vloersysteem kan bovendien geleverd worden met afgeronde plinten en hoeken: ook hier zijn de risico’s op bacterievorming uitgesloten. De vloeren van Refloor zorgen zo voor een hygiënische omgeving waarin de voedselveiligheid is gegarandeerd.
Voor de bedrijven waar explosiegevaar loert, heeft Refloor verschillende vloersystemen ontwikkeld die ESD-veilig zijn. Deze doen naar volle tevredenheid (ongemerkt) hun werk in bijvoorbeeld de zuivelindustrie. Tot slot: Refloor vloeren zijn in veel kleuren leverbaar. Dat maakt het mogelijk om verschillende gebieden binnen een bedrijf aan te duiden en de veiligheid op de werkvloer verder te vergroten. De no care, medium care en high care zones zijn hierdoor duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het resultaat: medewerkers weten meteen welke protocollen er gelden.